Zöldfűszeres pisztrángsült

pisztráng

A hazai pisztrángtenyésztés lehetőségei területileg eléggé korlátozottak, nem véletlen, hogy a legtöbben Lillafüreden és Szilvásváradon kívül nem is nagyon tudnának más települést megnevezni, mely e jeles halunkkal összefüggésbe hozható. Talán ez is a magyarázata annak, hogy származási helyét tekintve magyar pisztrángot elég nehéz venni, a multiknál jellemzően szlovák és román pisztráng vásárolható. Minőségük azonban jó, frissességükkel sem szokott baj lenni. Szépen ki van mosva a hasuk, konyhai utómunkát a tisztítás nem igényel. A pisztráng pikkelyei annyira aprók, hogy kapargatni nem kell, a gasztronómiai élvezetet sütés után nem zavarják, bár felhasználás előtt egy erős öblítésnek mindig kiteszem e halacskákat és akkor elég sok pikkely lemosódik magától. A leöblített halakat érdemes leszárítani. Én egy egyszerű törölközőn, konyharuhán szoktam. A kötelező sózás után mehet pihenni, sokan csak 15 percig hagyják így a halacskákat, én sokkal tovább, de úgy érzem bátrabban is használom a sót.

Mióta az újkori konyhatechnológiában megjelent a sous vide, sokkal jobb zöldfűszerrel töltött pisztrángokat lehet sütni. Friss fűszerszárakkal, levelekkel megtömöm a pisztráng hasát, teszek mellé egy kis vajat és levákumozom. A sous vide kádban 50 fokon a hal méretétől függően 30-40 perc alatt készre „fő”. A vákumból kibontva mehet a rostlapra további kis vaj társaságában, elbír egy pár csepp citromot és egy tekerés színes frissen őrölt borsot.
Már hallom a kérdéseket: mit csináljak, ha nincs otthon sous vide és rostlap? Nos tűzálló tálban sütőben is megsül, vagy ott előpárolva és áttéve egy serpenyőbe is készre lehet sütni a pisztrángot. Tálalásnál se sajnáljuk a citromot.
Kategória: Blog, Főétel, ReceptekCímkék: