Tisza-tavon kétkeréken

hellohal-tisza-to-kerekpar

kép: ©Magyar Turizmus Zrt – itthon.hu

Újabb hosszú hétvégének nézhetünk elébe, ráadásul napsütés van kilátásban, ezért javaslom, hogy kiránduljatok a csodálatos Tisza-tóra.

Természetkedvelőknek javaslom a tó körbe kerékpározását, ugyanis minden évszak meglepetéssel szolgál errefelé. A csalóka időnek ne dőljetek be, csak megfelelő öltözettel induljatok neki az útnak.

8 + 1 fontos dolog, amit érdemes tudni mielőtt elindultok: 

1. Kerékpárral végig, autóval szinte teljesen végig a gát koronáján kialakított úton tudsz haladni, így folyamatosan gyönyörködhetsz a vízben, a tájban.

2. A kerékpárút hossza 65 km. Kis körnek hívjuk azt az utat, amikor nem egy teljes kört teszünk meg, hanem Poroszló és Tiszafüred között a 33-ason levágjuk az utat – ez mintegy 70 km. Nagy kör pedig amikor tényleges kört megyünk, és mindezt megfejeljük egy izgalmas kompozással is. Poroszlónál nem tekerünk át a 33-ason, hanem az ároktői kompig a westernesebb földúttal borított töltésen vagy közúton juthatunk el. Átkompozunk Tiszacsegére, és onnan jutunk vissza Tiszafüredre.

3. Az kis kör kerékpárral laza tekerés mellett is kényelmesen megtehető 3-3,5 óra alatt. A nagy körre  szánjunk egy napot.

4. Autóval 30 km/óra a megengedett maximális sebesség a gátkoronán. Biztonságosan lehet a kevés forgalom mellett családosan is nekivágni az útnak.

5. Gépjárművel a vízoldalon lehet csak parkolni! Pihenésnél a kerékpárokat se hagyjátok szanaszét, a közlekedőket ne akadályozza.

6. Szezonban már az abádszalóki strand miatt sem kell letérni a gátról, korábban a település felé kellet kerülni.

7. Az északi oldalon a körei strand, a dinnyésháti strand, a sarudi élményfalu és a poroszlói strand miatt is le kell térni a gátról, de csak gépjárművel, a kerékpáros forgalom zavartalan.

 8. A 33-as főúton nincs külön kerékpárút: az autósok a kerékpárosokra figyeljenek, a bringások pedig az autóforgalomra. Ez a 7 km-es szakasz azonban csak egytizede a Tisza-tó megkerülésének.

+1 . Kerékpárral és gyalog a töltésen közlekedni természetesen ingyenes, használatáért sehol sem kell fizetni! Gépjárműveknek viszont engedélyköteles.

Engedélyekről és az engedély áráról itt lehet olvasni. 

tiszato-kerekparozas

kép – ©Tisza-tavi Túraközpont – turakozpont.tiszato.hu

Akik a szeszélyes időjárás miatt csak később merészkednek nyeregre, nekik javaslom, hogy várják meg a májust, azaz a tiszafüredi Kerékpáros Cenrtum nyitását, ami új lehetőségekkel teszi még komfortosabbá a Tisza-tavi kerékpározást.

Az új létesítményben lesz:

További információk a Kerékpáros Centrumról itt!

Kategória: Blog, TippCímkék: ,