Sütőtök krémleves rántott pontyikrával

sutotokkremleves-ratnottpontyikraval-hellohal

A sütőtök nemcsak sütve finom. Igazi őszi-téli csemege. Szerencsére gasztronómiai sokszínűségét egyre többen ismerik fel, beleértve a vendéglátóegységeket is. Mézzel csorgatva, sütőben sütve még mindig a legelterjedtebb, de levesként, köretként is egyre gyakrabban az asztalra kerül.

Nekem hatalmas kedvencem mindenféle krémleves, ráadásul halakkal kitűnően kombinálhatók. Az általam elvárt fél órában pedig biztosan elkészíthető.
Vajat olvasztok és ráteszem az apróra vágott vöröshagymát. Elfőzöm, semmilyen pörzsanyagnak nincs helye, nem szabad engedni, hogy megkapja a hagymát. A felkockázott (korábban megtísztított, kimagozott) sütőtököt hozzáadva kevés vízzel felöntve 15-20 perc alatt puhára fő a tök. Közben sóval, borsal ízesítem. Turmixolás után fel lehet önteni kevés tejszínnel, de ez elhagyható, viszont vastagságát szükség szerint további víz hozzáadásával be kell állítani. Ami az egyéb ízesítést illeti: gyömbér vagy szerecsendió nem rontja el.
A hal betétként többféle is lehet. A krémes állagú levesekhez valamilyen roppanósabb textúra illik, így elsősorban bundázva készítsünk mellé halat. Az ikra, vagy haltej méltánytalanul mellőzött, pedig nagyon finom. Kisebb, körömnyi darabonként panírozva tálaható a levesbe. A halfilét is hasonlóan javaslom elkészíteni hozzá.
Az már csak hal a tortán, akarom mondani a sütőtök krémlevesen, ha sajtos krutonnal, valamilyen pirított maggal még megszórjuk.

 

Kategória: Blog, Leves, ReceptekCímkék: ,