Őszre hangolva – avagy sütőtőkkel és süllővel támadunk

sütőtök

Az autóm már magától megy Tiszafüredre. 16 éve minden héten legalább egyszer megteszem a Cegléd – Tiszafüred – Tiszaörvény utat. Szezonban a Halfalatozóig, szezonon kívül a kikötőig, mely bázisul szolgál a kezdetek óta. A 4-es főút és a 34-es út melletti mezőgazdasági területek is legalább olyan bámulatosan változtatják arcukat, mint a Tisza-tó az évszakok változásával. Télen a szűzhóval borított síkságban, tavasszal a frissen sarjadó búzamezőkben fotózkodunk, később a repcemező közepébe settenkedünk, ősszel pedig a sokhektáros tökmezőket csodáljuk. Ha ezidőtájt nem látnám a sütőtököt a földeken és a boltokban, talán eszembe se jutna. Nincsenek jó gyerekkori élményeim. A mézzel csorgatott sült sütőtököt nem tudta Édesanyám belém erőltetni. Igaz nem ettem a karfiolt, a karalábét, a fehérrépát, a pacalt és még biztosan sorolhatnám. Túl a negyvenen mindenevő lettem. Hogy miért tartom fontosnak leírni ezt? Mert aki gyerekként rossz élményeket szerzett a magyar halakkal vagy egyáltalán a halakkal kapcsolatosan, az felnőttként leküzdheti ezeket, a fogyasztói bizalom megszerzésében pedig segít a HelloHal.

A folyót övező fasorok levelei is elkezdtek sárgulni, színük sok esetben hasonlít is a sütőtökhöz. Ez azonban a Tisza-tavon számomra egyet jelent a ragadozóhalas szezon beköszöntével. A legszebb süllőimet és harcsáimat általában szeptember végétől februárig fogom. Igaz, a horgászati hasznosító lassan jelképesre korlátozza a harcsa horgászatának lehetőségeit, azért az október még rendelkezésemre áll…

Na, de sokat fecsegtem már, beszéljünk a narancsos sütőtökpüréről és a jól megsütött süllőfiléről. 1 kg meghámozott, felkockázott sütőtökhöz 2-3 szál sárgarépát tisztítok és két tisztességes narancsot késsel meghámozok figyelve arra, hogy a lehető legkevesebb fehér rostos, hártyás rész maradjon rajta. Rommá főzöm, tíz deka vajat biztosan elbír, egy jó evőkanál méz sem árt neki és persze só, bors. Turmixolva nyeri el homogén állapotát.

sütőtök

A süllő filéje szálkás. A középvonal mentén található bumeráng alakú szálkasort illik kivágni. És ezt üzenem minden gasztronómiában érdekeltnek. Tegyék már meg végre. Pici gesztus a vendég felé, még akkor is, ha ez további veszteséggel jár. Nincs mese, a süllőfilé becsülettel előkészített filéje minimum 7000 Ft-ban áll meg. A sózásról már oly sokat beszéltem. A halnak úgy kell a só, mint embernek a falat kenyér. Sütni üresen felforrósított serpenyőben vagy rostlapon lehet jelképes mennyiségű olívaolajon. Bors és pár csepp citrom biztosan jót tesz neki.

TÖKéletes őszi étel… 🍁

További sütőtökös ételért kattints >> Sütőtök krémleves rántott halikrával 

Kategória: Blog, Főétel