Konfitált harcsatatár noriban

sutotokkremleves-ratnottpontyikraval-hellohal-1024x535

Évekkel ezelőtt, amikor először elkezdtem a haltatár kérdéskörrel foglalkozni, gyorsan elbizonytalanított az interneten fellelhető receptek sokasága. Valahogy azt gondoltam, hogy a tatár beefsteak mintájára majd gyorsan darálok egy kis nyers halat, beízesítem és kész. És tulajdonképpen ez így rendjén is van. De abban a hazai „halas” világban, amiben élünk, igen nehéz a szemléletformálás, nemhogy nyersen megetetni a halat a vendégeimmel, barátaimmal.

Az egykoron olvasott receptek között azonban különböző módon hőkezelt halakból is készítettek elegyeket, melyeket haltatárnak hívtak. Hát, nem tisztem eldönteni, hogy nevezhetjük e ezeket is tatárnak, de azt gondolom nem is ez a lényeg.

Ennyi bevezető után nézzük a HelloHal féle hőkezelt haltatárt, azaz haltatár No.1.

Ez esetben az ajánlott halak filéje legyen szálkamentes. Én afrikai harcsából és szürkeharcsából készítettem eddig el, de biztos vagyok abban, hogy más halakból is finom lesz. Egy üvegtálba tettem a besózott szeleteket és annyi olajat öntöttem rá, hogy ellepje a filéket. Tárkony és szemes bors került az olajba és 80 fokos sütőben valamivel több, mint egy óra alatt szépen megpuhult a halacska.

A lecsepegtetett szeletek egy részét pépesítettem, másik részét csak összetörtem, hogy nagyobb darabok is legyenek benne. Kovászos uborkát apróra vágva, kevés mustárt, pár csepp citromot és vajat adtam hozzá, majd az eldolgozott tatárt noriba töltve marinált gyöngyhagymával és egy kis borsmártással tálaltam.

 

Kategória: Blog, Előétel, ReceptekCímkék: