Így készül a csukapörkölt

csukaporkolt

A csuka húsa lényegesen tömörebb állagú, mint a többi ragadozó halunké, íze is sokkal karakteresebb. Szálkás halról van szó, egy pörköltben pedig nyakig maszatosnak lenni nem feltétlenül a legkedvesebb mulatság. Így aztán ezen problémák áthidalása az igazi kihívás, hiszen egy egyszerű pörkölt alapot bárki tud készíteni.

A legszerencsésebb megoldás a krokodilpofájú félelmetes ragadozónk hasát tisztításnál elkülöníteni. A csuka hasaalja szálkamentes. Halanatómiában jártasabbak a hal vastagabb hátrészét is kettéválaszthatják az Y szálkasor mentén, így további értékes, szálka nélküli húsrészek maradnak. Sok gyakorlásra volt szükségem nekem is, mire ezt szépen megtanultam megcsinálni. A szálkátlan/szálkás húsrészek aránya így 80/20 %. Azért ez már jobban hangzik 🙂

csuka-hellohal

A szálkamentes hasi rész nagyjából az oldalvonalnál kezdődik. Halunk bőrét pörköltbe nem szeretem, ezért azt lenyúzom. Egyébként filézése, bőrözése pontosan úgy történik, mint a legtöbb pikkelyes halunknál. Vigyázat, bordái a csukának is vannak, de rövidek és könnyedén kikerülhetők. Az elmúlt egy évben nagyon sok visszajelzést kaptam az alapanyagok tekintetében és tudom, hogy kereskedelemben gyakorlatilag lehetetlen beszerezni a csuka hasaalját, de még magához a csukához is nehéz hozzá jutni. Az a horgász, aki meg tudja fogni valamelyik hazai vizünkön e páratlanul szép mintázatú halat, annak segítség lehet e részletes leírás, másoknak javaslom, keressenek egy haltermelőt és kuncsorogjanak ott csukáért.

Amennyiben az alapanyag már rendelkezésre áll, hozzá lehet látni a hagyma pucolásához. Persze a halhúst be kell sózni, lehetőleg minél korábban és pihentetni. Én nem szeretem nagyon apróra vágni, inkább két-, háromfalatos darabokra aprítom a csuka húst, de ez ízlés kérdése. Innentől kezdve minden azon múlik mennyi időm van elkészíteni a pörköltöt. Ha sok, akkor becsülettel elfőzöm a hagymát, ha nem akkor örülök, ha ki tudom várni, hogy üvegesedjen… Szeretem a pörkölt alapot turmixolni, krémesebb, lágyabb lesz. Ha nem pörkölt alapot készítek, hanem halpaprikáshoz készül az alap, akkor a tejföl kikeverve, hőkiegyenlítéssel a turmixolás után kerülhet bele. A hal gyorsan és könnyedén belefő a végén, ha készen van érdemes elzárni a gázt (vagy villanyt) és lefedni egy rövid időre, hogy minél jobban felvegye az ízeket  a csuka. Ez idő alatt lehet nokedlit szaggatni, rizst főzni ízlés szerint és összedobni egy uborkasalátát.

Hozzávalók:

További halas receptekért kattints! 

Kategória: Blog, FőételCímkék: ,