Hello Italiano, halas pizza egyszerűen

halas pizza

Halaink felhasználhatósága korlátlan, kreatív, fantáziadús elkészítési módok mellett kimeríthetetlen.

Sokszor készítek otthon pizzát, halas pizzát. A vendéglátóegységekbe még nem sikerült becsempészni, talán majd egyszer, valahol…

Szinte kivétel nélkül minden alkalommal törekszem az egyszerűségre. Azon gasztromanusok közé tartozom ráadásul, akik szívesen használják fel a boltokban készen kapható alapanyagokat, így pl. a friss, védőgázas pizzatésztát.

Hogy milyen (hazai) hal kerülhet feltétként a tésztára? Szinte mindegy, egy a lényeg, hogy ne legyen benne szálka. A szálkátlanítás – ez esetben – egyetlen módja a darálás. Így a képes beszámoló is kétféle pizzát mutat, egy darált pontyhúsból készültet és egy afrikai harcsafilé darabokkal megszórtat.

Az afrikai harcsafilé nagy mennyiségben, jó minőségben elérhető szinte mindenhol, multinál, piaci halasnál egyaránt. Általában filézve, bőr nélkül kínálják átlagosan 2300-2800 ft/kg áron. Felkockázva, besózva megszórható vele a pizza.

A ponty bőrös filéje is beszerezhető, bár itt több dolog is meghatározza a fogyasztói árat. A feldolgozottság mértéke szerint szeretnek árazni. Amelyik filén rajta van a kopoltyú mögötti csont, a mell- és a hasúszó is, az általában olcsóbb, amelyik formázott, az többnyire drágább. Általánosságban 1800-2800 ft között van az ára. Ha beszereztük, le kell bőröznünk és a pontyhúst ledarálni. Ebből készülhet egy pörköltszerű ragu (paprikás vagy paprika nélküli), mely nem lehet túl vizes, azaz főzzük el a levét, hogy ne áztassa el a tésztánkat.

halas pizza
halas pizza
Én nem annyira kedvelem a paradicsomos alapot, így inkább tejfölt használok, ízlés kérdése, hogy mit tesztek még a pizzára. A túl sok hagymát nem ajánlom, a sok sajtot igen 🙂

15 perc alatt 180-200 fokos légkeveréses sütőben gyönyörűen megsül.

 

Kategória: Blog, Előétel, FőételCímkék: ,