Harcsapofa roston bulgurral, tejfölös-paprikás mártással

harcsapofa

A horgászati szezon a ragadozóhalas horgászoknak április elsejével és a harcsa horgászatával kezdődik. A nagybajszú csúcsragadozók a téli hideg vízben lelassult életük után a felmelegedő vízben eszméletlen tempóban kezdenek el táplálkozni, melyet két további tényező is erősen ösztönöz: készülnek a nászra, erőt gyűjtenek, illetve a tavasszal sokasodó táplálékhalaik (keszegfélék elsősorban) ívási időszaka egyfajta terített asztal számukra. A jó horgász kihasználva az újabb tilalmi időig tartó egyetlen hónapot, könnyedén megfoghatja az asztalra szánt harcsát, melynek ikrája, pofája is figyelemre méltó gasztronómiai szempontból.

A pofahús erős, izmos, sűrű, hófehér húsrész, mely kifejezetten zamatos, ízletes. Természetesen bőr nélkül konyhakész. Sokkal jobban hasonlít a csirkemellhez, mint a harcsa bármelyik másik húsrésze. Sütni a legegyszerűbben szeretem: rostlapon vagy felforrósított serpenyőben. Só, bors, citrom…

 

A paprikás mártást turmixolom, hogy homogén és selymes legyen, hőkiegyenlítéssel kerül hozzá a tejföl. A bulgur finomabb, mint a rizs és talán valamivel előremutatóbb is.

harcsapofa
bulgur

A harcsa tisztítását, filézését itt tudod megtekinteni! 

Kategória: Blog, Főétel