Halvacsora ünnepi hangulatban

halvacsora

A karácsonyt megelőző adventi időszak varázsa megkérdőjelezhetetlen. Korábban úgy éreztem, hogy mindenki rohan az év végi hajtásban. Céges ügyek, ajándékvásárlás, bevásárlás az ünnepekre és még biztos mindenki tudná folytatni a sort, szóval nincs idő semmire, nemhogy egy évzáró halvacsorára. Aztán pár éve, amikor elkezdtem december közepére, hétköznapra megszervezni egy tematikus estet, kiderült, hogy a halfogyasztás éves kiteljesedése tényleg a karácsonyi időszakra tehető, de nem csak az ünnep 3 napjára. Először klasszikus estet hirdettem, s volt olyan év, hogy két egymást követő napon is teltházzal kellett megtartanom a programot, akkora volt az érdeklődés. 2017 végén ugyan nem a klasszikus (halászlé, rántott hal, halkocsonya, töltött káposzta) tárgykörből kerültek ki a fogások, de az ünnepiességre, az ételek egyediségére nagy figyelmet fordítottam. A halvacsora vendégeinek jellemzően a fele visszatérő, így számukra illett újat is mutatni, ez is szempont volt a menüsor összeállításánál. A harmadik, de egyben legfontosabb kérdés mindig az, hogy milyen halak legyenek, mit tudok szerezni, venni, esetleg megfogni a Tiszán. Pont ezért nem szeretem és nem is tudom egy hónappal hamarabb megmondani, hogy mi lesz a menüsor. Ez bizalmi kérdés szerintem, a vendégek minél nagyobb bizalmat adnak, s hagyják, hogy minél később állítsam össze az ételek listáját, annál frissebb, érdekesebb, jobb lesz az este összes fogása.

Végül úgy alakult, hogy vizeink ragadozó halai játszhatták a főszerepet. Csuka, szürkeharcsa, süllő. A kakukktojás az afrikai harcsa volt, bár megél hazánkban, nem sorolnám a klasszikus ragadozó hal csoportba.

Az elmúlt években számtalan halas élelmiszeripari késztermék jelent meg, van közöttük jó, jobb és szóra sem érdemes. Úgy éreztem eljött az idő, hogy bemutassam ezeket is, még akkor is, ha Cegléden például tudomásom szerint nem megvásárolhatók. Így kapott helyet az előételben a harcsaszalámi klasszikus, paprikás és csípős változata. A hidegtál válogatáson helyet követelt a Szarvas-Fish füstölt afrikai harcsa készterméke is, továbbá csukából készítettem halkrémet, így e három halasságot tudta megkóstolni a nagyszámú vendégsereg.

halvacsora
halvacsora

Az estet megelőzően a HelloHal Tiszaörvény facebook oldalán szavazásra bocsájtottuk, hogy melyik leves legyen: szerecsendiós halkrémleves halforgáccsal vagy céklakrémleves füstölt hallal. Előbbi győzött, s bár tudtam, hogy megosztó lesz a vendégek körében, bevállaltam. A HelloHal gasztrovacsoráihoz az átlagosnál nagyobb nyitottságra van szükség a vendégek részéről, szokatlan ízek és kombinációk jellemeznek egy-egy ételt. Így ezt a levest is. A zeller alapú halkrémlevest szerecsendióval ízesítettem. Volt, aki kifejezetten imádta.

A halas töltött paprika bevált receptúra alapján készült, a budapesti Fishbarban rendszeresen megjelenik heti ebédmenüben. Kicsit hasonlít a töltött káposztához. Mártása viszont nem paradicsomos, hanem a klasszikus tiszai halászlé levét sűrítettem be.

halvacsora
halvcsora
halvacsora
halvacsora

A főétel igen munkás volt, egy nappal hamarabb el kellett kezdenem a készítését. A besózott süllőfilét friss céklalébe mártottam, hogy érdekes színt kapjon, majd vákumoztam és sous-vide kádba helyeztem. (A fonetikusan írva szuvidálás lényege, hogy a vákumozott halat, húst, zöldséget, stb egyenletes, alacsony hőmérsékleten készítjük, majd hirtelen sokkolva kihűtjük.) A vacsora alatt két rostlapon regeneráltam a halfiléket.

A desszertnek is ünnepi hangulata volt: a reszelt almával, mézzel összekevert darált halfilét sütőben készre sütöttük, majd dióban megforgatva kapott egy klassz bundát. A vaníliasodóhoz azonban semmi közöm nem volt, nem jutott rá idő, így Édesanyám segített ki vele, s hozta percre pontosan a tálaláshoz.

halvacsora
halvacsora

A különleges dekorért és az ajándékokért Virág felelt, míg a pillanatok megörökítéséért Szlávik Benji, köszönjük.

halvacsora
halvacsora
halvacsora
halvacsora

Úgy tervezem, hogy a tiszaörvényi Halfalatozó szezonnyitása előtt még lesz egy halvacsora Cegléden, a helyszín marad a JazzCafé. Két lehetséges időpont körvonalazódik: március 22-23, vagy április 12-13. Melyik a jobb Nektek? Aki szeretne értesülni a végleges időpontról, kövesse FB oldalunkat, vagy írjon üzenetet, hogy tudjuk értesíteni. Jelentkezni az info@hellohal.hu email címen lehet.

Kategória: BlogCímkék: , ,