Gazpacho füstölt haldarabokkal

gazpacho

Hogy én mindenben a halat látom, az számomra már természetes. Biztosan nem tudom egyedül megváltani a világot, de szemléletformálásra, új irányok bemutatására biztosan jó ez a HelloHalizmus.

Ha csak naponta egy emberrel gyarapodik azon vendégek száma, akik legalább magukban megjegyzik, hogy mennyire sokféleképpen felhasználható, kombinálható a hal, akkor már boldog vagyok. Hát, még ha el is mondják másoknak.

Tematikus halvacsorák ételei között és a halazók állandó étlapjain is vannak olyan fogások, melyek jól bizonyítják a fentebb írtakat, de igazi kihívás nekem és a szakács kollégáimnak is az, ha változatosan, elérhető áron, szálkamentesen tudunk napi menüt készíteni, természetesen a levesbe is belecsempészve a halat.

A gazpacho spanyol eredetű turmixolt zöldségleves. Magyarországon minden szakács és minden háziasszony máshogy készíti. Egyfélét még nem ettem. Az biztos, hogy paradicsom, paprika, uborka és fokhagyma nélkül nincs gazpacho. De ettem már a nem túl sűrű kihűtött lébe belereszelt zellerrel dúsított gazpachot is. A leves egyébként igen megosztó, tapasztalatom szerint vagy nagyon szereti valaki, vagy teljesen elzárkózik előle. A hazai halfogyasztói szokások is ilyenek, középút nem nagyon van.

gazpacho
gazpacho

A hideg kihűtött levest azonban elképesztően jól kiegészíti néhány szelet hideg, füstölt, szálkátlan haldarab. A harcsa vagy afrikai harcsa húsa jól szeletelhető, íze nem túl hivalkodó, textúrában tökéletes kontrasztja a gazpachónak. Érdemes kipróbálni! Ha máshol nem, akkor a kecskeméti vagy a budapesti HelloHalban.

További halas levesekért kattints:

 

Kategória: Blog, Leves