Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Fehér tündérrózsa virágzás

2016-07-08 @ 15:00 - 2016-08-31 @ 17:00

tündérrózsa

tündérrózsa
A Tisza-tó, a mi Tisza-tavunk az év minden napján képes meglepni bennünket, minden nap tud olyat mutatni, amitől gazdagabbak lehetünk. Ehhez csak szem kell, a természet iránti alázat és olykor egy jó kísérő, vagy egy blog, mely eligazít.

Alig csendesedett el a kérészek násza, a figyelem máris több – a Tisza-tavon – népes kolóniával, kiterjedt mezőkkel rendelkező virágzó növényre irányul.  Apropó kérész! A téli, csökkentett vízszint mellett a kérészek élőhelye is megfigyelhető, az agyagos partban, apró járatokban élő lárvákkal azonban méltánytalanul senki sem foglalkozik, csak a szemnek kedvesebb júniusi repülő násszal…

A fehér tündérrózsa és a tavirózsa még véletlen sem azonos növények. Sajnos nagyon sokan keverik össze őket.

A Tündérrózsák közül – melyet sokan helytelenül Tavirózsának is hívnak – egyedül a fehér színváltozat fordul elő Magyarországon.

A rózsaszín, piros, kék, vagy egyéb más színűeket távol-keletről telepítették be vizeinkbe. A Hévízi-tóba pl. Indiából kerültek a tündérrózsák.

Külön száron jön a levél és külön száron a virág. Régebben (folyamszabályozás előtt) minden részét (levelét, szárát, virágát) egészen apróra vágva és megfőzve fogyasztották, ez a Tündérrózsa főzelék!

A Tavirózsának pedig  Vízitök a népi neve. Amikor a rovarok beporozzák a virágát, tökszerű termést növeszt.

Horgászati szempontból is jelentős a fehér tündérrózsa. Hatalmas felszínen úszó levelei nappal árnyékot adnak az ott lebzselő, pihenő halaknak. Alatta, a vízoszlopban azonban ha csak a szára fut végig és más növénnyel nem alkot társulást, akkor kitűnő búvóhely a halak számára, előszeretettel keresik fel a vörösszárnyú keszegek és a csukák is. A víz tisztán tartásában fontos szerepük van, mivel a víz felszínén elterülő levelek beárnyékolják a vízfelszínt, így csökkentik az algásodás kialakulását.

 Egyedfejlődése során először április végén, május elején pillanthatjuk meg, akkor még csak a zsenge, bordó színű, tenyérnyi levelei törnek a vízfelszínre. Később a kifejlett méregzöld levelek között gyönyörű hófehér virágokat bont. A virágzás viszonylag hosszan elhúzódik, így nagyobb eséllyel figyelhetünk meg, kereshetünk fel tündérrózsa mezőket. Már-már klasszikusnak számít az Óhalászi-Holt Tisza mederszélben található, de több száz méter hosszan és helyenként 50-60 méter szélesen elterülő tündérrózsatársulása.

tündérrózsa

A Szabics Kikötő által szervezett, kísérővel lebonyolított csónaktúrára érdemes előre foglalni, sőt külön kérésre felkeresik ezeket a tündérrózsamezőket.

Az élménybeszámolóval gyertek hozzánk, halazás közben megbeszéljük a látottakat. A HelloHal finom halaihoz próbáljátok ki a HelloHal fröccsöt, büszkék vagyunk újításunkra 🙂

Részletek

Kezdés:
2016-07-08 @ 15:00
Vége:
2016-08-31 @ 17:00

Szervező

HelloHal Halfalatozó
Phone
+36 30/965 2367
Email
info@hellohal.hu
View Szervező Website

Helyszín

HelloHal Halbisztró
Kéttemplomköz 14.
Kecskemét, Bács-Kiskun 6000 Magyarország
+ Google Térkép