Érdekességek a Tisza-tóról

tisza-tó

Tudtad, …

… hogy a Tisza-tó 127 km2 felületű, ebből 23 km2 sziget vagy félsziget.

… hogy a Tisza-tó ötször nagyobb a Velencei tónál és egyötöde a Balatonnak.

… hogy a Tisza-tó térségében található, ma már a folyótól távolabb eső Tisza előnevű települések a XIX. sz. közepéig Tisza parti települések voltak, s a folyó szabályozásakor, annak a  kanyarulatainak a levágásával „kerültek távolabb” a folyótól, s az egykori meder maradványai általában még ma is felismerhetők a közelükben.

… hogy a tóba 3 felől érkezik természetes módon a víz és 4 felé távozhat szabályozott formában. Az érkező oldal a Tisza, az Eger- vagy Rima-patak és a Laskó-patak. A távozó oldal a Tisza, a Jászsági főcsatorna, a Nagykunsági főcsatorna és a Horthy csatornna.

… hogy a Tisza-tó téli-nyári vízszintváltása egyidős a tóval, de az első években még több mint 2 méter volt a két vízszint között a különbség, míg mára általában csak 120 cm. A téli vízszintre egyébként elsősorban a jegesedés csökkentése és az abból adódó veszélyhelyzetek elkerülése miatt van szükség.

… hogy a több mint 1300 m hosszú Kiskörei Hallépcső Európa leghosszabb ilyen létesítménye, s akár 10 m vízszint különbségnél is képes biztosítani mindkét irányból az átjárást az alvíz és a felvíz között.

… hogy a Tiszaörvénynél induló Horthy csatorna nem véletlenül kapta ezt a nevet, hiszen a kormányző kenderesi birtokára szállította az öntözővizet.

… hogy a Horthy csatorna összhossza közel 100 km és 115 km2-t fed le.

… hogy a Tisza-tavon 1 cm vízszintemelkedéshez egymillió köbméter vízre van szükség.

… hogy a Nagykunsági Főcsatorna Magyarország legnagyobb öntöző műve. A Körösvölgyig ki van építve, 40 km-re a Tisza-tótól kettéágazik, a keleti ág a Hortobágy_Berettyóba, a nyugati pedig a Hármas-körösbe köt be.

… hogy a holtág és a morotva nem azonos vízteret jelent. A morotva egy-egy kisebb ki-bejáróval rendelkezik, így van összeköttetésben a nagy vízzel.

… hogy az öblítőcsatornák olyan rendszert alkotnak mint az emberi érhálózat, s nyáron folyamatosan szállítják a Tiszából a friss vizet a medencék felé.

… hogy az öblítő csatornák a Tisza főmedrét kötik össze a belső medencékkel.

Kategória: Blog