Cukkinis halpogácsa – hogy mi mindenre jó a hal!?

halpogácsa

Hogy mi mindenre jó a hal!? A hazai hal? Fantáziával, kreativitással gyakorlatilag bármire. Egyszer egy haltermelő ismerősöm, aki egyben beszállítónk is azt mondta: „Szabolcs! A pontyot toljad, abból van sok!” És igaz. Magyarország pontytermelő ország, elképesztő mennyiség van belőle, mégis a posztok, fotók elenyésző része szól a ponytról. Pedig tényleg finom, de tudni kell feldolgozni és bánni vele. Nagy általánosságban NEM igaz, hogy a ponty pocsolyaízű, iszapízű, hogy a tavi hal rossz. Ezek borzalmas beidegződések. Szerintem sokan nem is tapasztalatból mondják, hanem mert ezt szajkózták egykoron. A ponty jóízű, de nem minden része. Az ehetetlen, húsrészeket, zsiradékot ki kell dobni!

Egy sor videóm található a youtube-on és halvacsorákon, fesztiválokon is bemutattam ezerszer, mit és hogyan kell kivágni, miként kell feldolgozni a halat, de halboltban már filét is lehet kapni. Azzal alig-alig van dolog.
Na feltételezzük, hogy valaki elcsábul a halpogácsára, mely persze csak ránézésre olyan, mint a sok gluténből készült sóssütemény.
A pontyfilét bőr nélkül, hasi zsír nélkül és a legtöbb oldalvonal menti vöröshús rész nélkül ledarálom.

[Azért kell ledarálni, hogy a szálkákat apróra vágjuk ezzel a technikával]

A darált halhúst megsózva megpárolom, tovább töröm villával, ha kell.
A cukkinit időközben lereszelem, besózom, állni hagyom. Később kinyomkodom, mint az uborkát, az összes létől megszabadítom. Összekeverem a párolt hallal, sóval, borssal ízesítem és kis pogácsaféléket formázok belőle.

Tepsibe rakom, megkenem tojássárgájával, megszórom sajttal és összesütöm őket sütőben 200 fokon, alsó-felső sütésen.
Legutóbb éppen zöldborsópürét készítettem hozzá, sok vajjal kikeverve.
Próbáljátok ki, ha minden alapanyag konyhakészen rendelkezésre áll, akkor fél óra alatt elkészül. És küldjetek róla fotót. És még egy dolog: legközelebb a halasnál, ha pontyfilét vesztek, de halpogácsához darálni szeretnétek, kérjétek meg, hogy bőrözze le, vágja le a hasi zsírt és vágja ki a vöröshúst. Gyanítom meg fog lepődni, hogy vannak tudatos vásárlók. Minél több ilyen tudatos vásárló van, annál felkészültebbek lesznek a halasok.
Kategória: Blog, ReceptekCímkék: