„Cézár” halsaláta

czézár-halsaláta-1024x535
Csak látszatra „Cézár”, meg, hogy a hús és a saláta össze van keverve egy kis szósszal, na, nagyjából ennyi a hasonlóság az igazi Cézár saláta és az én halsalátám között. Mostanában nagyon szeretjük  a friss zöldségeket, a tél kiéheztetett bennünket, biztosan ez az oka. Hal mindig van otthon, nálam ez olyan, mint más háztartásban a kenyér. Az előnye pedig azon túl, hogy isteni íze van az, hogy legfeljebb 8 perc alatt készen van. Mióta a HelloHal, tiszai halak falatozójának megnyitására készülök, egyébként is 8 percben határoztam meg a szintidőt, mely alatt ki kell tudni adni egy-egy halételt… De visszatérve a főszereplőre, a salátára, íme így néz ki és alább az elkészítés módja is.
A legtöbbször a hűtőszekrény tartalmához igazítom a felhasználható alapanyagokat. A darabolt vagy kockázott bacon odacsap ugyan az egészséges táplálkozásnak, de mennyei ízeket hoz az ételbe, ezzel lesz valahogy teljes az összhang. Szóval ezt lepirítom és rádobom a felkockázott, befűszerezett harcsahúst. Halas és szárnyas, de még görögös fűszereket is simán rápakolászok egy kis olaj kíséretében a halra és szeretem, ha áll benne legalább egy órát, de inkább többet. A bacon sós, a fűszerek is többnyire, ezért a halat ebben az esetben külön nem szabad sózni, ez alól csak a szerelmes szakácsok kapnak felmentést.
A zöldség ízlés kérdése. Jégsaláta, fehérkáposzta, paradicsom, paprika, uborka, hagyma bátran mehet bele.
A halat kérgesre sütöm és melegen ráöntöm a hideg salira, egyet fordítok rajta és már esszük is, az utolsó cseppig, ha véletlen marad, akkor az látványosan összeesik, csúnya lesz, tehát próbálom eltalálni menyi az annyi. A szósz… A szósz többnyire a tartár és a tzatziki közötti valami. A túl sok fokhagyma nem esik jól, szeretem viszont a gyalult uborkát jól kinyomkodva hozzákeverni a krémes állagú szószhoz, melynek alapja lehet joghurt, de tejföl is. Majonézzel, sóval, borssal, egy pár csepp citrommal nem nagyon lehet elrontani.
Sok sikert a kísérletezgetéshez mindenkinek!

 

Kategória: Blog, Főétel, Receptek