Bőrében sült fogasfilé mézes, grillezett körtével
Horgászati szempontból a május, főleg a hónap eleje ideális arra, hogy a konyhára valót megfogjam. A süllők szaporodási periódusának vége, elgyengültek az ívásban, ezért energiájukat pótolni kell, tehát keresik a táplálékot. A horgásznak ezért könnyebb dolga lehet apróbb süllők, vagy nagyobb példányok, ún. fogasok elejtésére. A jobb piacokon és halkereskedőknél is be lehet szerezni a süllőt, de élve a legritkábban, általában fagyasztva kínálják portékájukat. Tapasztalatom szerint a süllőt, még a nagyobbakat is csak belezik és tisztára mossák a gyomrát, de bőrét, pikkelyét megtartják, kopoltyúját sem szedik ki. Így az eladási súly nagyobb, ez számukra fontos, továbbá tényleg megbízhatóbb lesz a hal húsának minősége. Ha nem sikerül filét venni, a húst a gerincről otthon kell leválasztani és a pikkelyezés művelete is otthonra marad, mely nem túl hálás feladat. Érdemesebb valahol a szabadban hozzálátni, hiszen az apró, kemény pikkelyek százszámra szanaszét peregnek, repülnek, a konyhában nem könnyű összetakarítani. Én otthonra külön halpucolót építettem, ott kedvemre gengszterkedhetek. No, de térjünk a tárgya! Hogyan lesz a bőrös fogasfiléből mennyei étel?
A friss halat tenyérnyi darabokra vágom, a hús vastagságának megfelelően erősen besózom és pihentetem. Ismét hangsúlyozom, hogy sózni lehet az étel készítése előtt is néhány perccel, de az ízeket a só akkor emeli ki, ha van ideje átjárni a halat teljes vastagságában, ehhez pedig idő kell, nem ritkán előző este konyhakésszé varázsolom a halat, de a készítés napjának reggelén legkésőbb! A halat sütöm utoljára, előbb a köretnek kell elkészülnie, ehhez több időre van szükség. Az apró újkrumplit imádom, de láttam már olyan embert, aki hámozta. Nos elég csak kapargatni, mosni, főzni jó sós vízben. Egy nagy evőkanál vajon az apróra vágott petrezselymet megforgatom és a megfőtt, lecsepegtetett burgonyát beleforgatom, egy picit rápirítok, de csak a hecc kedvéért, egyébként nem szükséges.
Kategória: Blog, Főétel, Receptek