Balatonon járt a halshow
Nemrég Balatonfüreden járt a HelloHal a Hotel Margaréta meghívása jóvoltából. A Halshow nemcsak a saját vendéglátóegységek valamelyikében tartható meg, de bármilyen helyszínen 30 főig (akár a kerek-erdő közepén is), vagy ennél nagyobb létszám esetén háttérkonyha biztosításával szállodában, étteremben.
Azért is örültem a balatoni helyszínnek, mert egyrészt régen jártam ott a halshow-val, másrészt, mint utóbb kiderült született balatoniak vettek részt az esten, akik ráadásul elég jól ismerik az ottani halhelyzetet is. Az már csak extra a hétvégéhez, hogy megtekintettük a XV. Garda Fesztivált is…
Íme a tapasztalatok: bár a vacsoravendégek igen nyitottak voltak az innovatív édesvízi halételek iránt, azért egy-két kivételtől eltekintve igen egyszerűen, jellemzően klasszikusan elkészített ételeket esznek a hétköznapokban. A vacsoramenüvel a siker borítékolható volt, nem is maradt el. Mielőtt bárki nagyképűséggel vádolna igen fontos leszögeznem, hogy bár óriási energiát fordítunk marketingre, a kommunikációnk icipici sikert ér el, jellemzően csak akkor jutok előre egy hangyányit, ha megetetek valakit, ez esetben egy egész teremnyi embert, és a gasztroélmény mellé megkapja a szükséges információkat. Nem egy halevő nemzet a magyar és az előítéletek is borzasztóak. Egy egész országgal szeretném megkóstoltatni halételeinket, megmutatni mennyire szuper a magyar hal. Ehhez elképesztő mennyiségű pénzre lenne szükség, a rövidesen megjelenő HALOP pedig nem a népszerűsítést és marketinget célozza, hanem a haltermelés fejlesztését.
Szóval a Balatonon sincsen hal, a természetes vízi halászat megszüntetése ott is érezteti hatását. Ez a Gardálián jobban látszódott. Természetesen nincsen garda, sőt a látványos halászat is elmaradt. Keszeg van. Esetleg kárász. Meg egyensüllő, 40 dekás. Kazah import… Meg hekk, balatoni… Na, ebből kell várat építeni…
A sok segítségért köszönet a Hotel Margaréta konyhájának.
Íme a vacsora menüje és képekben az ételek:
Welcome falat: Sushi konfitált harcsával
Hideg előétel: Süllőcsontból főtt halkocsonya izmos húsdarabkákkal
Leves: Brokkolikrémleves pankómorzsás halfilével
Főétel 1: Töltött cukkinis halhajó kapormártással
Főétel 2: Aszalt szilvával töltött harcsarolád és bőrén sült süllőfilé sütőtökpürével, burgonyapogácsával, céklával
Desszert: Fahéjas mézben pácolt süllőfilé rétesben sütve almaágyon
Kategória: Blog