100% ősz a konyhában (is)

ősz

A jelenlegi élethelyzetemben igazán megbecsülöm azt a pár alkalmat, amikor horgászni mehetek, pláne azt az egy-két halat, amit mostanában fogok. Hol vannak már azok az idők, amikor reggeltől estig, péntektől hétfőig a halak nyomában járhattam. Most abból kell merítkeznem, amit akkor megtanultam a vízről, a halakról.

A HelloHal Halfalatozó szezonzárása után úgy éreztem, majd több időm lesz harcsázni, süllőzni. Most a testem jelzett, hogy ÁLLJ! A teniszkönyök fájdalma mellett eltörpül bármi más, egy biztos: vertikális harcsázásra alkalmatlan lett a könyököm, így maradt a letett botos, kishallal csalizós, esti, tavi süllőzés. Persze a bevágás, fárasztás megsokszorozta a szememben a csillagokat, nem csak az égen volt milliónyi belőle…

ősz

Az esti tükörvíz, a naplemente gyönyörűsége, a várakozás és a halfogás izgalma azonban feledtetett mindent. A víz kegyes volt hozzám, megajándékozott egy szép 3,5 kg-os süllővel, melyet gondos tisztítás után készítettem el egy esős, szeles őszi napon a már fűtött lakás melegében. Ez a nap éppen munkaszüneti nap volt, így egy kicsi éjjel-nappalit kellett keresnünk, hogy a körethez be tudjunk vásárolni. Ezt találtam:

burgonya, sárgarépa, alma, körte.

ősz
sullopofa

A süllőfilét időben besóztam, forró serpenyőben fedő alatt sütöttem-pároltam egyik oldalán, majd miután kifehéredett a filé, fedő nélkül még két percig sütöttem a másik oldalát miközben nyomtam rá pár csepp citromot. A karottás burgonyapürét jó sok vajjal és tejjel habosra kevertem, a gyümölcsöket vajon pároltam ressre. Mielőtt elkészült volna adtam hozzá egy csipet cukrot és egy löttyintés fehérbort. A visszamaradt vajas mártást alacsony hőfokozaton redukáltam aranybarnára, ezt tálalásnál ráöntöttem a halfilére. Fél óra volt az egész ebédünk. Az őszi szezonban könnyebben foghatunk süllőt és a gyümölcsök sem kerülnek sokba. Ajánlom kipróbálni.

ősz
ősz

További cikkek a témában:

Az őszi Tisza…Szabolcs szemszögéből
Őszre hangolva – avagy sütőtőkkel és süllővel támadunk
Sütőtök krémleves rántott pontyikrával

Kategória: Blog, Főétel