Tárkonyos halraguleves

hellohal-tarkonyos-halraguleves

Miért gondolja a magyar, hogy halból csak halászlé főzhető? A világ különböző gasztrokultúrájában megannyi halas leves létezik, bele se kezdek a felsorolásukba. A HelloHal vendéglátóegységeiben a napi menük mindegyike halas. Vagy az alaplé fő halcsontból, füstölt hal bőréből, vagy krémesítjük az elfőtt filét, legklasszikusabb esetben betét a levesben a filé. De betét lehet egy jól eltalált halgombóc is, zöldségkrém leves feltétje lehet textúrájában roppanósabb haldarab, chips, rántott hal. Csak a fantázia szab határt a kísérletezésnek és az ízek kitalálásának.

A tárkonyos halragu leves mind közül a legegyszerűbb, nem véletlen, hogy ezt pötyögöm be. Elkezdeni az elszakadást a halászlétől tökéletes választás. (Senki ne gondolja azért, hogy le akarom beszélni a halászléről, de időben sokkal hamarabb lehet jó halas levest főzni és akkor a csontokat sem kell érdemtelenül eldobnunk filézés után.)

Tárkonyos csirkeragu levest szerintem a legtöbb konyhában sündörgő, ott gyakran elidőző már főzött. Nincs sok eltérés hal fronton sem. Azt érdemes figyelembe venni, hogy a halfilé a csirkemell filével ellentétben sokkal hamarabb megfő, könnyebben szétesik és elázik.

Ezért javaslatom, hogy vajon, esetleg pici olajon az apró kockára vágott vöröshagymát, sárgarépát, fehérrépát fedő alatt pároljuk majdnem puhára. A tárkony és a só hozzáadása után a zöldséget öntsük fel ponty vagy süllő csontjából főtt sós hallével. Szerintem most jön az első felszisszenés. Pontycsont piacon, halasnál mindig van, általában a vegyes csont 400-600 ft/kg áron megvehető. Süllőcsontot még sehol sem láttam, hogy külön árulnának, így az marad a horgászok kiváltsága. Ha egyik sincs, fel lehet önteni vízzel. Gyakorlásnak jó lesz az is, és finom lesz a leves ez esetben is. Amikor szinte teljesen kész a levesünk, beletehetjük a felkockázott halfilét. Ez lehet szürkeharcsa filé vagy afrikai harcsafilé, lehet süllőfilé, minden esetben szálkátlan halat válasszunk és bőr nélkül főzzük bele azt követően, hogy besóztuk megfelelően. Nem kell „zúgatni” a levest, pezsegjen csak. Ha nagyon forr, szinte biztos, hogy szétveri a halfilét.

hellohal-halraguleves

A tárkonyos halragu leves elbír egy kis borsot és természetesen más zöldségeket, pl karalábé, zeller, de ne túl nagy mennyiségben, mégsem húslevest főzünk.

További két verziója e levesnek, ha besavanyítjuk citrommal, vagy ha tejszínnel besűrítjük egy kicsit, esetleg harmadik variációként e kettő technikával együtt is eljárhatunk.

Egy a lényeg, hagyjuk a csudába a csirkét, halfilével ugyan olyan finom, ha nem finomabb e leves.

További halas levesért kattints! 

Kategória: Blog, LevesCímkék: , ,