Harcsa tisztítása, filézése

hellohal-harcsa-tisztitas

Íme lépésről lépésre képekben is egy harcsa szakszerű feldolgozása, minden részletre kiterjedően odafigyelve.

Az élettelen halat a végbélnyílásától kezdve vágjuk a fej felé, figyelve arra, hogy a beleket a kés hegye ne vágja ki, így annak tartalma nem tud kifolyni.

A belezés során a belek kifordítása után a hal nyelőcsövét el kell vágni.

hellohal-harcsa-5

A harcsa mája nagyon finom, de az epehólyag tartalma nem folyhat rá a májra. Az ujjammal a hólyagra mutatok, melyet kezdők segítséggel vágják le. Ha a tartalma ráfolyik a májra, dobjuk el azt, mert ehetetlenül rossz ízű lesz a máj.

hellohal-harcsa-6

A mellúszó bemetszése.

A kés pengéjének végig a hal gerincén kell feküdnie.

A csontok mellett haladva leválasztható a harcsa egyik fele a gerincről.

A másik oldalon ismételni kell a műveletet.

A hasúszó kivágása.

A bőrözés első fázisa.

hellohal-harcsa-20

Fenti bemetszés kapaszkodó a kéznek. A kést a bőrhöz szorítva kell előre tolni.

A harcsa hasának belső falán vastag hártya található.

hellohal-harcsa-24

A hártyát a bőr eltávolításánál megtanult technikával szintén vegyük le.

A vörös húsrészek és a zsiradék eltávolítása nagyon fontos, ezek rossz ízű húsdarabok.

hellohal-harcsa-27

A kész, kimosott, leszárított harcsa filé.

hellohal-harcsa-28

A fejből ki kell vágni a kopoltyút.

hellohal-harcsa-29

A csontok és a fej tisztítás, mosás után. A harcsa fejét jobban nem tisztítom. Ajánlok egy technikát a nyálka eltávolítására. Ehhez fagyasztásra van szükség. Egy szűk nylonba helyezem a fejet, melyet kiengedéskor lehúzok róla, a nylon leszedi a sárgás nyálkát és teljesen nyálkamentes lesz a fej.

hellohal-harcsa-30

Kategória: Blog, TippCímkék: , ,