Harcsa tisztítása, filézése
Íme lépésről lépésre képekben is egy harcsa szakszerű feldolgozása, minden részletre kiterjedően odafigyelve.
A belezés során a belek kifordítása után a hal nyelőcsövét el kell vágni.
A harcsa mája nagyon finom, de az epehólyag tartalma nem folyhat rá a májra. Az ujjammal a hólyagra mutatok, melyet kezdők segítséggel vágják le. Ha a tartalma ráfolyik a májra, dobjuk el azt, mert ehetetlenül rossz ízű lesz a máj.
A mellúszó bemetszése.
A kés pengéjének végig a hal gerincén kell feküdnie.
A csontok mellett haladva leválasztható a harcsa egyik fele a gerincről.
A másik oldalon ismételni kell a műveletet.
A hasúszó kivágása.
A bőrözés első fázisa.
Fenti bemetszés kapaszkodó a kéznek. A kést a bőrhöz szorítva kell előre tolni.
A harcsa hasának belső falán vastag hártya található.
A hártyát a bőr eltávolításánál megtanult technikával szintén vegyük le.
A vörös húsrészek és a zsiradék eltávolítása nagyon fontos, ezek rossz ízű húsdarabok.
A kész, kimosott, leszárított harcsa filé.
A fejből ki kell vágni a kopoltyút.
A csontok és a fej tisztítás, mosás után. A harcsa fejét jobban nem tisztítom. Ajánlok egy technikát a nyálka eltávolítására. Ehhez fagyasztásra van szükség. Egy szűk nylonba helyezem a fejet, melyet kiengedéskor lehúzok róla, a nylon leszedi a sárgás nyálkát és teljesen nyálkamentes lesz a fej.
Kategória: Blog, Tipp